Et presentem al Chorlitejo Patinegro

Entre les moltes espècies d’ocells que habiten el nostre litoral, es troba el chorlitejo patinegro (Charadrius alexandrinus), xicotet ocell limícola catalogada com a “vulnerable” segons el catàleg valencià d’espècies de fauna amenaçada.

Viu principalment en platges arenoses i habitualment cria en la primera línia de vegetació dunar. Els seus nius, en estar instal·lats en el sòl, queden molt exposats a les molèsties humanes. A més, la seua època de cria coincideix amb els mesos de major afluència turística en les nostres costes (entre abril i juliol) constituint aquest un dels motius pels quals la població d’aquest ocell està en declivi.


Unes altres de les causes que amenacen l’estat de conservació d’aquesta espècie són: l’alteració dels sistemes de dunes, la construcció descontrolada en el litoral, la neteja mecànica dels arenals o la depredació per part de gats i gossos solts. Per a la recuperació de les poblacions naturals de chorlitejo patinegro és imprescindible emprendre accions enfocades a reduir l’impacte de l’activitat humana en zones de platges, prenent mesures de protecció i restauració de dunes i limitant l’accés a les àrees de cria.


Com pots ajudar?
Respectant les zones de dunes i les àrees de conservació establides per a la protecció d’aquesta espècie. Mantenint les platges netes per a evitar la contaminació i l’aparició d’espècies oportunistes que puguen predar/molestar als pollastres o als adults d’aquesta espècie. No t’acostes si observes adults, pollastres o nius amb ous i mai intentes agafar-los. L’accés a les platges amb animals domèstics no està permesa (ni solts ni lligats) En els llocs establits per a això, sempre lligats i per la zona de riba.

Torna PhotoClot, el concurs fotogràfic que posa el valor la biodiversitat del Clot de Galvany
El Pot Blanc
Menu