Són zones inundables que presenten una làmina d’aigua la major part de l’any, esta aigua salobre és d’origen natural i en l’actualitat ajuda el manteniment de les tolles amb aportacions de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals dels Arenals del Sol (Elx). Estes zones es desenvolupen sobre gleis, sòls que canvien la seua coloració segons continguen aigua (presentant tons grisos-blavencs) o estiguen secs (apareixen tons terrosos, groguencs, rogencs,…). Estes àrees són especialment rellevants per a l’avifauna i la biodiversitat del paratge.
La vegetació està dominada pel carrís (o senill) en formacions denses, encara que també hi ha espècies com el junc que es localitzen en la transició entre les tolles i el saladar. Respecte a la vegetació submergida es troben espècies com el llepó de mar, pa de granota, Hydrodictyon reticulatum,…
Entre la fauna és de destacar l’àmplia diversitat d’ocells aquàtics: diferents espècies d’ànecs entre les quals destaquen espècies amenaçades com l’ànec capblanc i el sarcet marbrenc, a més d’altres ocells d’aigües poc profundes o limícoles com ara camallongues, corriols, sisetes de bec blanc, a més de cabussons, polles d’aigua, fotges, etc.
¿Sabies que? | En ocasions, les tolles experimenten una pujada de nivell setmanes després d’haver plogut. És causat pel fet que les tolles, a més d’alimentar-se de l’aigua de pluja que aplega per escorrentia, també es recarreguen per l’aqüífer que es troba davall. Este és el motiu pel qual observem en ocasions una pujada del nivell de l’aigua sense motiu aparent. |
Si vols vindre a vore el Clot, emplena els camps d’informació següents.
També pots cridar-nos directament a la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Elx marcant el número:
966 65 80 28.