El Pot Blanc

El pot blanc és un ocell aquàtic de la família de les anátidas amb un aspecte intermedi entre oca i ànec. La seua coloració és principalment blanca, amb el dors fosc, un collaret pardorrojizo en el pit, cap i coll negres i escaig roig. L’aspecte més cridaner de la seua anatomia consisteix en una protuberància en la base del pic a manera d’escut frontal, només en el cas dels mascles.

Es tracta d’una espècie inclosa en el Llibre Roig dels ocells d’Espanya amb la categoria de “Quasi amenaçat” i està classificat com “D’interés especial” en el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades. Les seues principals amenaces estan relacionades amb la desaparició o degradació d’hàbitats, sobretot els que empra per a nidificar. S’alimenta principalment d’invertebrats com a mol·luscos, crustacis i insectes. Té uns costums de nidificació bastant curioses. Utilitza caus o cavitats naturals per a situar els seus nius sense aportar a penes material per a construir-los. A més, els situa en localitzacions bastant allunyades dels aiguamolls on sol alimentar-se, la qual cosa suposa realitzar desplaçaments llargs i diaris a la recerca d’aliment mentre incuba els ous i a més obliga els pollastres nounats a traslladar-se fins a les seues zones de cria i desenvolupament, a vegades situades a diversos quilòmetres, amb els perills que suposa aqueix llarg viatge.

En concret, al Clot de Galvany es té constància tan sols de 8 cites de reproducció en tot l’historial d’observacions registrades d’aquesta espècie. L’última cita registrada és d’aquest últim any en què s’ha observat, una parella amb 3 pollastres, constituint aquesta, la primera cita de reproducció de la qual es té constància des del 2013. És una molt bona notícia per a l’espècie i esperem que es repetisquen cites com aquesta i la població millore el seu estatus.
#ElClotDeGalvany #Cloturízate

Et presentem al Chorlitejo Patinegro
Exposició del 4º concurs de fotografía PhotoClot. Entrega de premis