CAMALEANDO AL CLOT

Projecte Camaleando: Ajuda’ns a estimar la població de camaleons del Clot de Galvany i aprén més sobre aquests fascinants rèptils.

És necessari inscripció prèvia a través del correu electrònic de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Elx (mediambient@elche.es) indicant, un nom i telèfon mòbil de contacte, així com el nombre total de persones que desitgen inscriure’s, estant recomanada l’activitat per a adults. Només s’admetran inscripcions fins a les 14.00h del mateix dia de l’activitat. Apunta’t!

El projecte Camaleando es basa en la realització d’un estudi per a intentar determinar la grandària i estat de la població de camaleons en el PNM del Clot de Galvany, d’aparició relativament recent, ja que es va detectar fa poc menys d’una dècada en el paratge.

Per a això, s’ha contactat amb l’Associació Faunatura que, juntament amb l’Ajuntament d’Elx, inicien aquest projecte, una iniciativa que pretén no sols conéixer la grandària poblacional i distribució d’aquest curiós rèptil en el Clot de Galvany, sinó implicar la ciutadania en el seu estudi i conservació.

El camaleó comú (Chamaeleo chamaeleon) és una espècie de rèptil de distribució circummediterránea. En la península ibèrica es localitza en les àrees litorals del sud de Portugal, Andalusia i alguns punts de Múrcia i sud d’Alacant. És una espècie associada a hàbitats de substrat arenós, amb vegetació predominantment de pi (Pinus pinea), així com en zones agrícoles.

Aquesta singular espècie, única representant de la família Chamaeleonidae a Europa, és present en el nostre Paratge, dins del terme municipal d’Elx. No obstant això, malgrat les nombroses cites d’albiraments, no existeixen dades actualitzades sobre la distribució i nombre d’exemplars en aquest espai natural.

Per això, els tècnics de Faunatura han realitzat diversos recorreguts per l’entorn protegit per a tractar de localitzar als exemplars i estimar la seua abundància relativa, analitzant també si existeix reproducció en la zona i quines són les àrees més adequades per a això. A més, hem organitzat tres jornades de mostreig obertes al públic, en les quals els participants ajudaran als tècnics de Faunatura en la cerca i comptatge d’exemplars, coneixeran aspectes bàsics sobre la biologia, ecologia i comportament del camaleó comú, entendran quines són les amenaces que han d’afrontar, i descobriran algunes de les curiositats que fan tan especial a aquest mag del camuflatge.

D’aquesta manera, per a realitzar aquest estudi es combinaran censos i seguiment realitzats per experts al llarg de tres jornades, amb tres sessions o jornades de voluntariat de ciència ciutadana, en aquest últim cas es pretén acostar a la població al coneixement d’aquest singular representant de la nostra fauna, fent participe als voluntaris de les nostres tasques de gestió del paratge i en concret del seguiment de la fauna autòctona silvestre. Una peculiaritat d’aquests treballs és que han de realitzar-se en horari nocturn per un mitjà agrest (pel que recomanem la participació d’adults) el que confereix un caràcter especial a l’activitat de voluntariat, sent la primera d’aquesta mena d’accions que es realitza a la nit, la qual cosa donarà oportunitat a conéixer el paratge en un horari que, d’una altra manera, no està permés per a la visita del paratge.

Actes vandàlics a el Clot de Galvany
Seguiment de la regeneració dunar de la parcel·la de l’antic Hotel d’Arenals
keyboard_arrow_up