El Clot de Galvany acull 20 nous exemplars de xarxet marbrenc

El paratge il·licità s’ha convertit en un refugi per a la recuperació d’esta espècie en perill d’extinció

El paratge natural municipal del Clot de Galvany ha acollit la solta de 20 nous exemplars de sarcet marbrenc, una espècie en perill d’extinció i l’ànec més amenaçat d’Europa. Esta vintena d’exemplars procedixen de la cria en captivitat en el Centre de Recuperació de Fauna “La Granja” del Saler, òrgan dependent de la Generalitat Valenciana. Des de l’any 2020, s’han introduït 136 aus aquàtiques, a les quals s’afigen estes 20.

L’edil de Medi Ambient, Juan de Dios Navarro, ha assenyalat que l’Ajuntament d’Elx i la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori col·laboren amb el “Projecte Life Sarcet marbrenc”, per a la recuperació d’esta espècie de anátida en perill d’extinció. El projecte està inclòs en el Programa LIFE de la Unió Europea, un instrument de finançament dedicat exclusivament a projectes de medi ambient i d’acció pel clima.

Amb l’objectiu de garantir la introducció del sarcet en el paratge, Aigües d’Elx va habilitar durant una setmana una gran gàbia en les tolles per a facilitar el període d’adaptació a l’entorn en el qual han sigut alliberades. A més, durant un temps se’ls aportarà una alimentació suplementària per a aconseguir l’èxit de la solta. Altres treballs realitzats per a garantir la supervivència d’estes aus i facilitar la seua reproducció en un entorn natural és la construcció de nius dins de l’aigua per a protegir els pollets de potencials depredadors.

El sarcet és una espècie en perill d’extinció. La part del sud-est espanyol és on habita la major part de la població d’esta espècie i ja es treballa en la seua recuperació de manera coordinada amb el servici de vida silvestre de la Conselleria de Medi Ambient.

El paratge del Clot de Galvany s’ha convertit en un refugi per a la recuperació del sarcet marbrenc i des que va començar el projecte l’any 2020 s’han comptabilitzat 25 polladas i 181 pollastres. L’acumulat entre 2005 i 2019 va ser de 19, i abans d’eixa data no es té constància de reproducció en el paratge. Estes xifres manifesten la importància del projecte en la recuperació del sarcet marbrenc.

Des de 2020 s’ha dut a terme la solta de 156 aus aquàtiques a través del projecte LIFE de la Unió Europea

El projecte LIFE Sarcet marbrenc té l’objectiu de millorar l’estat de conservació de 3.000 hectàrees d’aiguamolls d’Espanya per a revertir el risc d’extinció de l’ànec més amenaçat d’Europa, en situació crítica a Espanya. Per això, ha emprés un conjunt d’accions per a reforçar l’estat de les seues poblacions en el medi natural, millorar l’estat dels aiguamolls i el coneixement científic de l’espècie.

La sequera ha agreujat la situació dels aiguamolls de la península, que és l’hàbitat del sarcet marbrenc, la qual cosa ha afavorit que la majoria dels exemplars es troben en els paratges del municipi il·licità, tant en el Clot de Galvany com el Parc Natural el Fondo. Actualment, el Fondo és el principal refugi i salvaguarda de la anátida més amenaçada d’Europa, el sarcet marbrenc, que no sols acull la població més important d’Espanya, sinó del continent europeu.

A la Comunitat Valenciana el projecte està coordinat per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i compta amb la participació del Ministeri a través de la Confederació Hidrogràfica del Segura i Tragsatec, la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, així com les organitzacions SEU/BirdLife i ANSE. Compta amb la contribució del Programa LIFE de la Unió Europea i de la Direcció General de l’Aigua. També col·labora la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

Exposició Photoclot 2024
El Clot de Galvany acull sis nous exemplars de fotges banyudes i cinc malvasies
keyboard_arrow_up