PROGRAMA DE REFORÇ DE LA POBLACIÓ DE XARXET MARBRENC

LA VIDA SEGUEIX A EL CLOT DE GALVANY.

La declaració de l’estat d’alarma, ens va sorprendre en ple procés de reforç de la població de xarxet marbrenc, anátida en perill d’extinció, existent en el Paratge Natural Municipal del Clot de Galvany. Aquest procés s’està portant en col·laboració amb el Servei de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana dins del seu programa de reforç dels efectius d’aquesta espècie en la nostra Comunitat.

Estant iniciat el procés, s’ha hagut de garantir la seua continuïtat en el Clot i el seu adequat seguiment, gràcies al personal que fa les seues tasques en aquest paratge. Per a assegurar al màxim l’èxit de l’operació, s’ha adequat un gàbia gran especial en una de les tolles del paratge on se solten els exemplars de xarxet marbrenc durant uns dies (entorn de la setmana), perquè entren en contacte amb l’entorn i s’habituen a aquest, ja que han sigut criats en captivitat en les instal·lacions que posseeix la Generalitat a València. Durant aquest període cal suplir amb un pinso especial, la seua alimentació, per a facilitar-los el trànsit a l’alimentació natural, i després d’aquesta setmana d’adaptació, li les allibera definitivament en el paratge, si bé se’ls continua facilitant una mica de pinso la quantitat del qual es va disminuint fins que finalment deixem de facilitar-ho, d’aquesta manera es pretén assegurar la seua adaptació total a l’alimentació que ofereixen les tolles del paratge.

A més, hem construït uns nius artificials, similars a aquells en els quals han nascut en les instal·lacions del Servei de Vida Silvestre, que han sigut instal·lats en diverses tolles del Clot, a fi de facilitar el que es reproduïsquen en elles i d’aquesta manera augmentar la població d’aquesta espècie.

D’aquesta manera, acabem d’alliberar aquesta setmana un segon grup de xarxet marbrenc, que al costat de les alliberades la setmana passada, sumen un total de 30 exemplars de xarxet marbrenc que ara volen lliure en plena naturalesa, en concret en el Clot de Galvany on, tal com es pretenia amb el procediment descrit, han quedat lligades, podent-li-les observar en el mateix paratge. Un altre senyal primerenc de l’èxit de l’operació, és que ja hem observat a femelles, de la primera tanda alliberada, fent ús dels nius artificials construïts i instal·lats pel nostre personal, la qual cosa ens fa tindre l’esperança que puguen reproduir-se en llibertat en el paratge.

Durant el temps en què es mantinguen les actuals restriccions a la mobilitat, està prohibit l’accés al paratge, no obstant això la vida en el mateix contínua, i els nostres esforços per a garantir la seua adequada protecció i conservació romanen perquè, quan siga possible tornar a visitar-nos, puguem continuar gaudint de les meravelles del paratge i de l’observació dels seus nous habitants, fins llavors recorden, cal quedar-se a casa. En la pàgina web del paratge (www.clotdegalvany.es) i les seues xarxes socials, mantindrem una finestra oberta perquè es puga gaudir de la fauna, flora i paisatges del PNM del Clot de Galvany a través d’imatges i vídeos, i d’aquesta manera contribuir a facilitar el pas de les hores en les nostres llars.

Aula de la Naturalesa del Clot de Galvany: Centre Blau 2019
La Policía Local de Elche sobrevuela con drones las playas y el Clot en busca de incívicos
keyboard_arrow_up