Serp d’aigua

Serp d’aigua


Natrix maura ( Familia Colubridae)


La serp d’aigua està activa des del principi de la primavera d’estiu fins a principi de la primavera d’hivern. És una espècie visible durant tot el dia, encara que en els dies més calorosos de l’estiu evita eixir durant les hores centrals. Es pot trobar prop de zones amb aigües, com les tolles. Quan és lluny de la vora, se la sol vore com un cap menut que, quan nota la presència humana, se submergix i torna a aparéixer al poc temps en un altre punt.

Caça a l’aguait prop de l’aigua, esperant entre la vegetació per llançar el seu atac. Localitza les seues preses en terra per la vista. Quan està en l’aigua utilitza, a més, estímuls químics o el tacte per a localitzar i atacar les seues preses. Inclús pot aplegar a utilitzar la llengua a manera d’esquer per a atraure els peixos. Mengen insecte, larves, i adults d’amfibis i peixos.

Per a defendre’s, intenta espantar el depredador simulant que és un escurçó. A tal fi, es replega i disposa el cap en forma triangular, emetent bufits i dissimulant diferents atacs en els quals només colpeja amb el morro, ja que mai aplega a mossegar. Els principals depredadors que té són rèptils (serp bastarda), ocells (garses i ocells de presa) i mamífers (eriçons, teixó).

Acostuma realitzar entre 2 i 5 mudes a l’any. La femella sol pondre els ous en llocs humits i càlids davall les pedres, entre la vegetació o utilitzant les galeries de xicotets mamífers. Les cries trenquen la closca gràcies a la dent d’eclosió que li caurà entre els 3 i 5 dies següents al naixement.

Serp verda o colobra bastarda
Serp de ferradura