Savina negra

Savina negra


Juniperus phoenicea subsp. Turbinata (Familia Cupressaceae)


Està considerat com l’etapa de màxim desenrotllament de la vegetació natural de les nostres dunes fixes, on complixen la funció de subjectar les dunes amb les seues profundes arrels. A més compartix espai amb el coscollar litoral on trobem coscolla, llentiscle,… ja que este matollar precedix el savinar, amb el qual acaba convivint, en el procés final de fixació de les dunes.

Té una fusta aromàtica, compacta, de gra fi, marró-groguenca o rogebca, utilitzada per a produir carbó, en construcció, fusteria i ebenisteria. Les coníferes es caracteritzen per produir resines i olis essencials, que per mitjà d’una destil·lació en sec, calfant el tronc en absència d’oxigen per evitar-ne la combustió, s’extreien en forma de galipot amb el qual s’elaboren vernissos i pega per a tractar la fusta dels vaixells. Les seues cendres s’han utilitzat de vegades per a blanquejar i desinfectar la roba. Pel seu contingut en essència s’ha utilitzat per a combatre l’arna de la roba dels armaris. S’ha utilitzat com a emmenagoga a dosis baixes, ús que sobretot se li ha donat en la veterinària popular.

Al Clot de Galvany s’han realitzat diverses campanyes per a la seua reintroducció en les dunes del Carabassí ja que es trobava desapareguda, quedant algun exemplar només en un barranc de la serra del Cap de Santa Pola, d’on es recol·lectaren llavors per a la seua producció en el nostre viver forestal. S’obtenen també exemplars procedents de planta mare del savinar de les dunes de San Pedro del Pinatar (Múrcia), el savinar natural més pròxim al paratge.

Ensopegalls o nebuloses
Llepó de mar rostrat
keyboard_arrow_up