Herba barrillera

Herba barrillera


Sarcocornia fruticosa (Familia Chenopodiaceae)


Es tracta d’un arbust molt ramificat que creix en sòls salins i humits, suportant períodes d’inundació, raó per la qual són plantes pròpies de zones de tolls de saladars i zones humides d’aigües salobres. Es presenta de manera freqüent en els saladars del Clot de Galvany. Estos vegetals estan adaptats a la sequera fisiològica, ja que es desenrotllen en sòls amb gran humitat però d’alta càrrega salina, inundats en ocasions, i que es dessequen en època estival deixant una crosta salina superficial.

Les tiges jóvens estan articulades en nucs i entrenucs i són molt suculentes, són tiges verdes, que també adquerixen coloracions rogenques. Les fulles estan poc desenrotllades i reunides en xicotetes escates poc visibles.

S’han estat utilitzant de manera tradicional per a l’obtenció de la sosa, que era utilitzada com a element en l’elaboració de lleixius, sabó i fins i tot com a component en la fabricació de vidre.

També han sigut utilitzades amb fins mèdics, a manera de diürètics i antiescorbútics. Actualment la cuina de gourmet ens les oferix a manera de “d’espàrrecs de mar”, utilitzada com a guarnició d’ensalades o marisc fresc, saltejada, o cuita amb altres verdures.

Barrella fina
Silene ramosissima
keyboard_arrow_up